woensdag 11 februari 2009

Check card = visa

Toen we onze bankrekening bij de Bank Of America openden, kregen we uiteraard 'n pasje. Met dat pasje kun je (alweer uiteraard) geld opnemen bij de geldautomaat.

Maar de pas van de Bank Of America was iets meer, vertelde Eileen van de bank. Je kon er ook in winkels mee betalen. Dat klonk ons wel handig in de oren, dus we vroegen: bij welke winkels dan? "Nou... bijvoorbeeld bij de Starbucks aan de overkant. Of bij de Pizza Hut. Bij steeds meer winkels. Je tikt gewoon je PIN-code in en het wordt direct van je lopende rekening afgeschreven."Hey, wacht 'ns. Dat klinkt wel verdacht veel als de Nederlandse PIN-pas. Zouden ze het hier dan ook eindelijk gaan begrijpen?

We hebben ons bankpasje intussen 'n paar maanden en gebruiken hem steeds vaker. En we komen er achter dat je er echt bijna overal mee kunt betalen. Sommige winkeliers kijken ons zelfs wat meewarig aan als we vragend ons pasje overhandigen: "kunnen we hiermee betalen?" "Yes, of course."

Laatst was ik 't zat om 't niet te snappen en heb ik dus maar 'ns uitgezocht wat zo'n pasje nou echt voorstelt. Het blijkt veel mooier dan Eileen ons had verteld: onze pas van de Bank Of America is 'n debit card/check card... van Visa. Dat logo had ik wel zien staan, maar nooit begrepen wat dat inhoudt. Ik dacht dat het net zoiets was als het Maestro logo: het lijkt bijna op 'n Mastercard, maar is 't totaal niet. Maar het Visa-logo op onze debit-card is toch anders: het houdt in dat je er overal mee kunt betalen waar ze 'n Visa-kaart accepteren!

Voor de winkelier is er geen verschil tussen 'n debit-card en 'n creditcard. Het verschil zit alleen bij de afhandeling: 'n debit-card wordt direct van je rekening afgeschreven, bij 'n creditcard wordt het eerst opgespaard tot 't einde van de maand. Drie maal raden wat wij liever hebben... Precies: als echte Hollanders houden we niet zo van krediet.

Waarom er dan wel 'n ander pasje is? Waarom staat er "groot" debit-card op? Nou heel simpel: als de winkel het ondersteunt, kun je bij 'n debit-card je PIN-code gebruiken als extra beveiliging. Maar als de winkel nog niet zo modern is, werkt 'n handtekening ook gewoon prima. Handig!

Geen opmerkingen: