donderdag 26 februari 2009

Oogarts of brillenverkoper?

In Nederland had ik elk jaar een grote controle in het diabetescentrum, een soort APK. Dan onderzochten ze in 1x mijn bloed en urine, maakten een hartfilmpje, controleerden mijn voeten en maakten een ogenfoto.

Bij de Medical Group waar ik nu zit, hebben ze niet zo'n gecombineerd onderzoek. Alles is versnipperd over de verschillende afdelingen. Dus kreeg ik een verwijzing naar het Vision Center voor de jaarlijkse ogenfotosessie. Een bezoek aan dit Vision Center wordt niet vergoed door onze verzekering. Een onderzoek zou me dan zo'n $300 of meer kosten, waarvan ik maar liefst $45 vergoed zou krijgen omdat het een instelling 'out-of-network' is (die is dus niet aangesloten bij onze verzekering). In-network wordt 1x per jaar volledig vergoed.

Ik ging daarom op zoek naar een alternatief. Dat werd een 'optomotrist' (opticien) in de buurt die ook een 'retinal exam' doet met de Optomap voor $30.

Voorbeeld van een Optomapfoto.

Na een kort e-mailoverleg met mijn voormalig internist in Nederland was de conclusie dat ik dat best kon doen. In mijn 15-jarige diabetescarriere heb ik nog nooit oogcomplicaties gehad. Maar wat niet is, kan nog komen en om dat in de gaten te houden is zo'n Optomap-onderzoek goed genoeg.

Onderzoek
Eerst maakte een assistente de Optomap-foto's. Daarna kreeg ik een test om mijn gezichtsveld te bepalen. Nog nooit gehad in Nederland. Ik moest 1 oog afdekken met een piratenlapje en klaarzitten met een 'clicker', een drukknop. Op een scherm moest ik een rode stip volgen. Ondertussen kwamen er 1-4 groene stippen in beeld. Met de clicker moest ik dan aangeven hoeveel groene stippen ik zag.
Daarna werd mijn bloeddruk gemeten en mocht ik wachten op de dokter. Ze kwam al snel de onderzoekskamer in en ging verder met de tests. En een beetje educatie over diabetes en de kans op blind worden. Dat ik mijn bloedglucosewaarden goed gereguleerd moet hebben om dat te voorkomen. Dat ik me moest afvragen wat mijn leven me waard is enzovoort. Ze liet me foto's zien van een diabetespatient met vergevorderde retinopathie. Heel opbeurend allemaal. Misschien moet ik gewoon maar niet meer eerlijk vertellen dat ik jojo met mijn bloedsuikers en dat ik niet wil dat de diabetes mijn leven reguleert, dus dat ik een beetje m'n eigen gang ga en dat ik weet wat de consequenties kunnen zijn. Dat ik liever iets korter leef maar wel zoals ik wil, dan dat ik heel lang leef maar constant bezig ben met meten, rekenen enzovoort. Deze dokter snapte het in elk geval niet.

Spijkers met koppen
Uit de test bleek dat mijn bril eigenlijk een pietsje sterkere glazen zouden moeten hebben. OK, met haar meting waren de letters inderdaad 'crispier', maar om daar nou direct een nieuwe bril voor aan te schaffen. Maar daar dacht zij anders over en riep direct de monturendame erbij om een leuk brilletje met me uit te zoeken. Hoooo! Even niet zo snel graag! Ik snap dat ze een winkel hebben te runnen en dat ze inkomsten willen, maar even niet uit mijn portemonnee. "Maar je hebt een reservebril nodig. Je hebt toch ook niet 1 paar schoenen?" Ai, gevoelig punt. Tuurlijk heb ik meer paren (16, maar het mogen er best meer worden hoor). Voor de vorm heb ik wat monturen gepast en er was er eentje die wel erg leuk is. Voor die bril heeft ze uitgerekend wat het zou kosten. Met de vergoeding van de verzekering zou het zo'n $350 worden. Daar kan ik een heleboel leuke schoenen voor kopen ;o) Ik heb gezegd dat ik er over zou nadenken. Lees tussen de regels door: "Ik houd het bij mijn huidige bril."

Kijkvoer
Als soort van huiswerk/bewustwording/educatie en samenvatting van wat ze me heeft verteld, kreeg ik het volgende lijstje met onderwerpen toegemaild door mijn ogendokter:
Condition Overviews
Astigmatism
Complete Eye Exams
Diabetic Retinopathy
Myopia (Nearsightedness)
Surgical Treatments
Diabetic Retinopathy - Laser
Frames & Lenses
Anti-Reflective Treatment
Frames Selection Overview
High-Index Lenses
Polarized Lenses
De bijbehorende filmpjes kun je hier bekijken:linkje naar video's. Je moet dan op 'I agree' klikken en de aangevinkte onderwerpen in het hoofdmenu aanklikken. Dan zie je een beetje de Amerikaanse manier van voorlichten ;o)

2 opmerkingen:

Unknown zei

gedeelde smart is halve smart......ik ga dan toch maar voetbal kijken!!!!

Anoniem zei

Ik heb gisteren mijn eye-exam bij Walmart laten doen. Voor $49 verwachtte ik niet veel, maar was zeer aangenaam verrast door de uitvoerige tests (4 in totaal).
Een montuurtje voor $27 uitgezocht en de lenzen voor $10 p/st (-9 dioptrie!!!)..... alles bij elkaar $96. Moet daarvoor wel een week wachten, maar dat moest ik in NL ook altijd.