dinsdag 17 februari 2009

Andersom

Er klopt iets niet. Normaal horen we de vliegtuigen niet die op Norman Y. Mineta San Jose International Airport (SJC) vliegen. Maar sinds een week of zo rommelt het regelmatig in de lucht. Geen onweer, maar een dalend vliegtuig. Dit schijnt aan het stormachtige weer te liggen dat de Bay Area momenteel 'teistert'.

Op de website van SJC las ik dat vliegtuigen altijd tegen de wind in moeten opstijgen en landen. Op SJC zijn twee vliegrichtingen: neus naar het noorden (northflow) en neus naar het zuiden (southflow). 85% van de vluchten gaat noordwaarts. Dat is waar we aan gewend zijn geraakt. Nu het weer zo is omgeslagen, wordt de 'Southern Reverse Traffic Flow' gebruikt. Hierdoor is het geluid ook anders. Opstijgende vliegtuigen maken dus minder herrie dan dalende? Of hoor ik het nu meer omdat ik er op gefocust ben?

Geluid
In Amerika liggen woonwijken redelijk dicht bij de vliegvelden. Daarom is er in San Jose een 'Noise Monitoring Center' opgericht. Dit centrum houdt de geluidsoverlast van de vliegtuigen in de gaten, zodat het wel leefbaar blijft. Er is zelfs een 'noise curfew' (avondklok): tussen elf uur 's avonds en half zeven 's ochtends mogen vliegtuigen die meer dan 89 dB produceren, niet landen of opstijgen op SJC. Doen ze dat wel, dan krijgen ze een boete.

Vliegtuig spotten
In elk geval ziet het er nu best eng uit als zo'n grote vogel de daling inzet:


Voor de vliegtuigspotters: je kunt de vliegtuigbewegingen voor SJC online bekijken: WebTrak. In de rondjes zie je het aantal gemeten decibellen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Sinds gisterochtend (woensdag) vliegen 'ze' weer de goede kant op.