donderdag 5 februari 2009

Je Californische rijbewijs halen

Als toerist mag je in Californië 90 dagen met je Nederlandse rijbewijs (eventueel aangevuld met internationaal rijbewijs van de ANWB) rondrijden. Ga je hier wonen, dan moet je in principe binnen 10 dagen je Californisch rijbewijs aanvragen. Daarvoor moet je een theorie- en praktijkexamen doen bij het Department of Motor Vehicles bij je in de buurt. Het DMV is een soort mix van het CBR en de RDW.

We hebben in Nederland een B-rijbewijs, de Amerikaanse variant is de Class C driver's license. Die is voor alle gewone personenauto's, pickups, SUV's (PC-Hooft-trekkers) en RV's (campers) die maximaal 40 feet lang zijn. Oja, 40 feet = 12,19 meter. Ben je een boer in CA dan mag je ook nog elke combinatie rijden met een totaal gewicht van 26.000 pond (11.804 Nederlandse kilo's), mits voor agrarisch gebruik. Het is maar dat je het weet.

Theorie-examen
Eerst moet je het theorie-examen doen, de written test. Daarvoor haal je het gratis theorieboekje op bij een Department of Motor Vehicles (DMV)-kantoor, of je downloadt 'm als PDF: Californian Driver Handbook (2009). Als je naar een DMV-kantoor gaat, houd er dan rekening mee dat je in een flinke wachtrij kunt komen. Ben je er toch, neem dan direct het DL44-formulier mee om thuis in te vullen. Deze kun je overigens ook ter plekke invullen als je de volgende keer naar het DMV gaat om je theorie-examen te doen. Je hebt toch tijd zat tijdens het wachten ;o)

Neem het handboek helemaal door, ook de laatste pagina's over alcohol in het verkeer en zo. Heb je het handboek goed doorgenomen, dan kun je online wat tests oefenen. Een erg leuke test (met plaatjes) is deze: Interactive Flash Tutorial. Als je er klaar voor bent, ga je naar een DMV-kantoor in de buurt en meld je je bij de balie. Je theorie kun je zonder afspraak doen, zo lang je maar voor 16:30 uur aan je theorieexamen kunt beginnen. Tip: doe de written test 's ochtends of in het begin van de middag. Ik kwam om 15 uur bij het DMV en was na al het wachten en het papierwerk net vijf minuten te laat om de test nog te doen. Ik moest de volgende dag terugkomen. Op de site van het DMV kun je per kantoor de wachttijd op dat moment bekijken. Tot nader order zijn de DMV's in San Jose en omgeving op zaterdag gesloten.

Neem het volgende mee als je de written test gaat doen (zie ook mijn post Rijbewijs-Part One):

  • Nederlands rijbewijs

  • Als je nog geen Social Security Number hebt: je paspoort met visum

  • Ingevuld, origineel DL44-formulier

  • $28 examengeld in contanten (al zag ik in Santa Clara dat je tegenwoordig ook kunt pinnen)


Na de ogentest wordt er een digitale foto van je gemaakt en kun je de vragenlijst invullen (zie ook mijn post Rijbewijs-Part two). De lijst bestaat uit 36 - niet al te moeilijke - multiplechoicevragen, waarvan je er 6 fout mag hebben. De test wordt direct nagekeken. Ben je geslaagd, dan krijg je een tijdelijk rijbewijs dat 2 maanden geldig is. Je maakt ook direct een afspraak voor het afrijden (zo ging het bij mij) of je krijgt de opdracht dat online te doen (zo ging het bij Frank). Afrijden is meestal een week of 2-3 later. Zak je 3x achter elkaar voor de theorie, dan moet je naar huis om nog eens goed te studeren. Je moet weer een nieuw DL44-formulier invullen en $28 betalen voor de nieuwe poging(en).

Praktijkexamen
Ook voor je driver's test heb je 3 kansen. Zak je, dan maak je een nieuwe afspraak. Voor elk herexamen betaal je $5 of $6. Slaag je, dan krijg je een tijdelijk rijbewijs totdat je het definitieve per post krijgt.

Voor het afrijden neem je het volgende mee naar het DMV:

  • De papieren die je hebt ontvangen toen je je theorie hebt gehaald

  • Een goed werkende auto

  • Verzekeringspapieren voor de auto (of als je een huurauto gebruikt: huurcontract met jouw naam er op en een verklaring van de verhuurder dat je toestemming hebt om met die wagen af te rijden)


Hoe je je verder kunt voorbereiden op het afrijden, lees je hier. Hoe het mij is vergaan, lees je in Rijbewijs - part three (the end).

Diabetes en Californisch rijbewijs
Op het DL44-formulier moet je invullen dat je diabetes hebt. Het is dan mogelijk dat je arts een medisch evaluatieformulier voor je moet invullen. Tot nu toe is me daar nog niet om gevraagd. Meer over rijden in Californië met diabetes

Geen opmerkingen: