vrijdag 6 februari 2009

Brood

Als echte Hollandse kaaskop ben ik natuurlijk gek op 'n goeie bruine boterham met kaas. Over de kazen hier zal ik 'n andere keer wel vertellen, vandaag gaat het om het brood.

Als je hier in de supermarkt komt, heb je de keuze uit wel 100 soorten bruin brood. Extreem veel daarvan zit in van die voorverpakte zakken.Het heeft allemaal van die namen die fantastische smaak beloven: 100% whole wheat, 7 grains, multi-grain. Klinkt allemaal fantastisch.

Helaas is de smaak dat niet. Het voorverpakte brood is hier namelijk bijna allemaal zoet! Ze lijken met goede ingrediënten te beginnen, maar op de één of andere manier stoppen ze er dan altijd 'n lepel honing of stroop door. Voor het ontbijt gaat dat nog wel. Maar als je zoals wij graag ook regelmatig brood als avondeten neemt, dan is dat behoorlijk smerig.Als je hier vraagt naar niet-gezoet brood, verwijzen ze je vaak naar zuurdesem-brood. Toegegeven... zoet is 't niet. Maar lekker is anders. Waarom is er geen gewoon lekker donker volkoren?

We hebben ons een tijdje neergelegd bij het verse brood van onze Safeway-supermarkt. Het is niet echt Nederlands (want veel te wit), maar het is in elk geval niet zoet en ook geen zuurdezem. Vooral 'n soort stokbrood dat ze hadden was wel aardig. De toepasselijke naam: Dutch bread. Briljant! West Europa is west europa, zullen we maar zeggen. Nadeel van dat verse brood is dat het totaal niet houdbaar is. Kopen en opeten is het devies, want de volgende dag kun je het echt weggooien.

Maar deze week lijkt Manon ineens twee goeie mogelijkheden te hebben gevonden: bij de Panera en bij de Costco.De panera is 'n luxe bakkerij/lunchroom met (de naam zegt het al) 'n focus op brood. Na wat proberen lijkt de Whole Grain daar heel aardig te smaken. Ok, het is misschien wat schrikken als je $4,69 voor 'n halfje bruin moet betalen. Maar geloof me: na 'n paar maanden zoeken, betaal je als Hollander graag wat meer geld voor 'n lekker sneetje bruin brood.


De Costco is 'n soort Macro. Je moet er lid van worden ($50 per jaar), maar dan kun je goedkoop, grote hoeveelheden inslaan. Voor ons ging het niet om de grote hoeveelheden, maar om het brood. Vriendin Katja had namelijk verteld dat de Costco goed bruin brood heeft. En Katja woont hier al 'n stuk langer dan wij, dus die kan het weten.

De Wholegrain van de Costco is inderdaad erg lekker. En met 'n prijs van $4,29 voor twee loafs (zeg maar: 'n halfje) is het inderdaad 'n stuk minder duur. En dit brood is prima in te vriezen, dus dat het 'n beetje meer is, is ook geen probleem.

Het enige nadeel van het brood van de Costco is dat het ongesneden is. Alle andere winkels hier hebben 'n snijmachine staat waarin je "elk" brood kunt laten snijden, maar bij de Costco krijg je je broden ongesneden mee.

De oplossing is natuurlijk ouderwets simpel: gewoon zelf je brood snijden. Ik heb gisteren dus lekker 'n half uurtje brood staan snijden. Heel rustgevend. Maar de korsten van het brood zijn wel wat stevig, dus moet je 'ns kijken hoe onze snijplank er daarna uitzag:De bigmac-index:


WholegrainLoaf 680g (Panera)$4.69€???
 2 loafs 900g (Costco)$4.29€???

5 opmerkingen:

eribosot zei

In New York hadden ze de Whole Foods Market, een soort natuurwinkel annex megasupermarkt, en daar was het brood goed te eten (zij het duur, net als alles daar).
In San Jose hebben ze er geen, maar elders in N-Californië wel:
http://www.wholefoodsmarket.com/stores/california-north/index.php
Ook goed voor ander gezond en lekker eten.

Frank zei

De Whole Foods kennen we wel. Met de "health and organic"-rage die hier aan de gang is, kan je er bijna niet omheen. En hoewel ze daar lekkere dingen hebben, hadden we er nog geen goed brood gevonden. Het is allemaal wat kleffer.

Anoniem zei

Misschien is het donkere German blabla bread van de Whole Foods wel iets. Maar die heb ik toch maar teruggelegd, omdat ik $6,50 toch wat teveel vond... Wel voor een groot brood overigens.

Anoniem zei

Ik zie dat het gewicht van het brood in de US anders is dan in Nederland (en ik kan het weten als ex-medewerkster bakkerij). In Nederland is een half brood 400 gram en een heel.... je raad het al, 800 gram.

Anoniem zei

Nou ben ik wel benieuwd hoe dat brood er uitziet, die snijplank zal me een worst wezen :-p Ik had in Barca ook hetzelfde probleem met brood, allemaal van dat Bimbo brood wat we nog kennen vanuit Ecuador... wit klef of bruin klef, waardeloos spul, zelfs roosteren helpt niet. En in de natuurwinkels (die hier op ieder hoek zo ongeveer zitten) kost een beetje brood al gauw 5 euro! Gelukkig ontdekte ik de supermarkt Mercadona en hun versgebakken walnotenbrood... mmmm!!