zaterdag 14 februari 2009

Werkvergunning aanvragen

Als echtgeno(o)t(e) van een L1-, E1- of E2-visumhouder, mag je in de VS werken (zie ook deze lijst). Daarvoor heb je wel een werkvergunning nodig, het Employment Authorization Document (EAD). Deze vraag je aan bij de US Citizenship and Immigration Services, korter: USCIS.

Voor de aanvraag heb je het volgende nodig:

  • Social Security Number

  • L2- of E2-visum

  • I-94-nummer (staat op het witte kaartje dat in je paspoort is geniet)

  • internationale trouwakte

  • $380 aan leges

  • I-765-formulier voor Employment Authorization


Je kunt het I-765-formulier afdrukken, invullen en opsturen met een kopie van de trouwakte + I-94 en cheque voor $380. De 'Eligibility Category' die je bij vraag 16 moet invullen, is voor een L2-visumhouder (a)(18). Heb je een E2-visum, dan is de code (a)(17). Controleer dit zelf even op pagina 4 van de handleiding.

Online I-765 invullen
Je kunt het formulier ook online invullen. Daarvoor moet je wel eerst een E-Filing account aanmaken. Na het invullen van de gegevens op de website kun je aangeven of je met creditcard wilt betalen of het bedrag wilt laten afschrijven van je (Amerikaanse) bankrekening. Vervolgens moet je nog wel de 'supporting documentation' - dus kopie trouwakte en kopie I-94 - per post opsturen.

Na de aanvraag
Binnen twee weken ontvang je een ontvangstbevestiging. Het kan drie maanden duren voordat je de werkvergunning -een pasje op creditcardformaat- toegestuurd krijgt. Ik had de pech dat ik eerst nog bij een USCIS-kantoor moest om mijn 'biometrics' (vingerafdrukken en/of foto) vast te leggen. Als dat in jouw geval nodig is, krijg je daar een uitnodiging voor.

Verlenging van werkvergunning
Het Employment Authorization Document is geldig tot de verloopdatum van je visum. Heb je inmiddels je visum vernieuwd, dan moet je ook je werkvergunning vernieuwen. Dat houdt in dat je bovenstaande procedure opnieuw doorloopt. Je geeft dan alleen aan dat je al eens eerder zo'n werkvergunning hebt aangevraagd en bij welk USCIS-kantoor je dat hebt gedaan.

Geen opmerkingen: