donderdag 21 mei 2009

Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag was altijd één van mijn favoriete vrije dagen in Nederland. Ik vind het heerlijk om gewoon ergens "midden" in de week 'n dagje vrij te krijgen. Zeker omdat er aan Hemelvaartsdag helemaal geen verplichtingen zitten.

En het is ook één van de eerste vrij dagen die de laatste jaren altijd met goed weer gepaard ging. In Nederland gingen we altijd fietsen op Hemelvaartsdag. Lekker! Er zijn tradities die ik niet zo heel erg vind.

Een paar jaar geleden was het behoorlijk schrikken toen we thuiskwamen van onze Hemelvaart-fietstocht. De deur van onze flat hing scheef in z'n voegen en er hing 'n briefje. Er bleek bij ons binnen 'n lekkage te zijn geweest. Toen het water eenmaal bij de drie verdiepingen onder ons over de muren liep, had de politie onze deur maar ingeramd. Ik geef ze geen ongelijk. Maar sindsdien heeft Hemelvaart toch ook 'n alternatief gevoel.


Onze doorweekte vloer nadat we hem uit de keuken hadden gesneden

In het Engels heet Hemelvaart "Ascension". Een mooie naam, maar niet eentje die je vaak hoort. 'n Voormalige werkgever van me wist deze vertaling dan ook niet en noemde deze feestdag "Jesus fly up day". Ook 'n mooie naam, maar misschien iets minder respectvol. Maar onze Britse collega's begrepen hem wel en daar ging het om.

Hier in de Verenigde Staten is Hemelvaart geen officiële feestdag. Ik ben vandaag dus gewoon aan het werk. Maar ik zal me vanmiddag op de fiets naar huis wel 'n paar keer afvragen of de voordeur van ons appartement nog intact is.

Geen opmerkingen: