woensdag 20 mei 2009

Ons eerste tandartsbezoek

We hebben ons kennismakingsbezoek bij de tandarts er op zitten. De receptioniste had al gewaarschuwd dat het eerste bezoek zo'n 1,5-2 uur zou gaan duren. Dat klopte we aardig. Eerst moest ik wat formulieren invullen over mijn algemene medische geschiedenis en meer tand- en kaakgerelateerde problemen. Een van de laatste vragen was "Do you like your smile?" Ja hoor, ondanks mijn overbite en een lichtbeschadigde voortand (want jaren geleden tijdens een fietsvierdaagse over mijn fietsstuur gekukeld en op mijn mond geland) ben ik best tevreden met mijn lach.

Assistente
Na het papierwerk nam de assistente me mee voor een bloeddrukmeting. Natuurlijk was die aan de hoge kant, want ik had koffie op en was wat zenuwachtig... Vervolgens kreeg ik twee filmpjes te zien. Eentje ging over de tandvleesproblemen en de andere ging over een infraroodapparaatje waarmee ze beginnende gaatjes kunnen opsporen, zonder met een haakje in je kiezen te porren. Ondertussen maakte de assistente een foto van mijn 'smile' voor het dossier. Daarna werden de echte foto's gemaakt: eerst 'digital X-rays' en vervolgens een 180 graden X-ray van je 'smile'. Oja, en ze maakte close-ups van mijn tanden met een kleine pencamera in mijn mond. Dan kun je na de behandeling de Voor/Na-foto's bekijken.

Tandarts
De tandarts kwam, zag en vond met het infrarood verklikapparaat twee mogelijke gaatjes. Niets om ons druk over te maken. Over een half jaar kan ik gewoon weer op controle komen. Dan controleert hij het weer en werpt dan ook een blik op de foto's die ik van mijn Nederlandse tandarts heb meegekregen. Wow, en dat terwijl we van tevoren allemaal spookverhalen hadden gehoord over tandartsen die bij het eerste onderzoek wel achtien gaatjes vinden en je hele mond willen vertimmeren. Wat hij ook nog onderzocht was de status van mijn 'gums', mijn tandvlees. Elke keer dat hij in mijn tandvlees porde, riep hij een getal naar de assistente die het direct invoerde in de computer. "2,2,1; 3,2,2; 1,1,2" Hoe lager het getal, hoe beter. Vanaf 4 kom je in de gevarenzone en maak je kans op een 'deep cleaning'. Dan gaan ze onder je tandvlees schoonmaken en dat schijnt geen pretje te zijn.

Mondhygieniste
Laatste onderdeel van het kennismakingsbezoek was de standaard 'cleaning'. Tandsteen weghalen, polijsten dat werk. Na het schoonmaakwerk maakte ze weer close-upfoto's van mijn tanden om te laten zien wat het verschil was met de beginsituatie.

Receptioniste
Na de behandeling lag er bij de receptioniste een voorstel voor behandeling klaar, met de verwachte kosten erbij vermeld, inclusief de vergoeding door de verzekering. Je bent nergens toe verplicht, maar als je de behandeling wilt, dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Bij vertrek kreeg ik een welkomstpoetssetje mee.


Opbrengst van mijn eerste bezoek aan de tandarts

Verzekering
Gelukkig hebben we een goede tandartsverzekering, preventieve controles worden 100% vergoed. Blijkbaar biedt onze BCBS-polis (Blue Cross Blue Shield) geen goede dekking voor 'Dental' en 'Vision', want onze tandartsverzekering is ondergebracht bij Guardian en het ogendeel bij VSP.

Geen opmerkingen: