zondag 1 maart 2009

Elke tien jaar 'n tetanusinjectie

Ik was van de week bij de dokter om de resultaten van m'n bloedonderzoek te bespreken. Op zich was alles best ok.

De dokter wilde gelijk ook even weten of ik in de afgelopen tien jaar nog tegen tetanus was inge├źnt. Nou nee. Ik heb geen enkel ongeluk gehad in die tien jaar, dus ook geen tetanusinjectie. "Wil je hem dan vandaag gelijk hebben? Of kom je er binnenkort voor terug?"

Pardon? Waarom zou ik 'n tetanusinjectie nodig hebben? "Die geven we preventief, want hij werkt maar tien jaar." Oh, van dat elke tien jaar preventief inenten herinner ik me van Nederland niks van. Volgens mij krijg je 'm daar gewoon als je 'n ongeluk hebt gehad. "Dat vinden we hier niet verstandig, want je weet maar nooit wanneer je 'n ongeluk krijgt."

Weet iemand in Nederland of ik het goed onthouden heb? Dus: krijg je inderdaad pas 'n tetanusinjectie als je een ongeluk hebt gehad? Of heb ik 't gewoon mis?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij krijg je hier idd alleen een injectie als daar aanleiding voor is. Dus als je een ongeluk hebt gehad of gebeten bent door een of ander beest.

Dat is mij tenminste verteld toen ik de spuit een keer preventief heb gehad omdat ik vrijwilligerswerk voor de dierenambulance deed. Dan is de kans dat je gebeten wordt namelijk wat groter ;-)

Maar, ik moet er wel bijzeggen dat dat zeker een jaar of 15 geleden is, misschien is het inmiddels veranderd?

Marleen zei

Nee hoor, je krijgt hier nog steeds niet zo maar een tetanusinjectie. Alleen bij ongelukken met dieren en als je je bijvoorbeeld met een vies voorwerp (lees mes, zaag, etc) snijdt/verwondt. En misschien bij sommige reisbestemmingen, maar zeker niet preventief...

Frank Bogers zei

Inderdaad, dat is ook hier in Belgie zo. Als je een ongeluk hebt gehad of een wond waar rotzooi is ingekomen, dan pas krijg je een Tetanus spuit.