dinsdag 24 maart 2009

Shortening = bakvet

We kwamen het voor het eerst tegen tijdens onze truffel-workshop: shortening. Volgens Julie was dat de oplossing voor klonterige chocola. Voeg wat shortening toe en het wordt weer los. Ze kon niet goed uitleggen wat het was, maar een blik in het potje maakte wel duidelijk dat het vooral vet it.


Crisco is 'n veelgebruikte "shortening"

Van de week moest ik ook shortening toevoegen aan de cake die ik aan het bakken was. En er moest geen margarine in. Aha... dat is 'n redelijke hint over wat het is: shortening wordt hier gebruikt waar je in Nederland margarine voor gebruikt. Vandale vertaalt shortening als "bakvet", maar dat schiet natuurlijk nog niet veel op.

Een zoektocht op internet levert 'n beter antwoord: shortening is meestal plantaardig vet. Het verschil met margarine is dat er in shortening geen water zit. Het is dus puur plantaardig vet. Het klinkt misschien wat onsmakelijk, maar het levert wel 'n hele mooie cake op.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dankjewel!!!! Ik had ook een recept uit een boek die vertaald is, waar dus bakvet als ingrediƫnt stond voor een cake...ik zoeken wat voor bakvet dan bedoeld wordt voordat ik croma in de cake beslag sta te doen...;-D

Bedankt!

Groetjes Gaby