woensdag 26 november 2008

High, Free of Express?

'Highway' is de algemene benaming van een openbare weg. Hier in het westen noemen we de higway ook wel 'freeway'. Zo wordt de 101 hier US Highway genoemd, maar ook Bayshore Freeway. Andere termen die je tegenkomt in de VS: 'interstate', 'thruway', 'turnpike', 'pikeway'. Van origine zijn thruways en turnpikes tolwegen, maar hier in de Bay Area heb ik nog geen tol hoeven te betalen (Guadalupe Pikeway).

Terug naar de (limited access) highway/freeway, dit is een 'belangrijke verbindingsweg tussen steden waar op hoge snelheid gereden wordt'. Voor de goede doorstroming zijn er geen gelijkvloerse kruisingen en er is sprake van 'volledig gereguleerde toegang' door aangegeven op- en afritten ('ramps'). De rijrichtingen zijn gescheiden door vangrail of groenstrook. Zeg maar de Nederlandse A-wegen. Soms zijn er tussentijdse op- en afritten die direct een wijk in gaan. Die zijn nogal venijnig, want heel kort. De gewone op- en afritten zijn ook nogal sportief aangelegd. Ik voel me vaak net in een achtbaankarretje zitten.

Een highway heeft minstens 2 rijstroken ('lanes') per richting. Hier heeft de 101 er 4 elke kant op. Dat is niet spectaculair, in Nederland is dat ook niet vreemd meer. Maar hier kan het aantal rijstroken wel oplopen tot 16. De meest linkerbaan kan een HOV-strook (high occupancy vehicle, oftewel carpool-) zijn.
De maximumsnelheid op een gescheiden highway (3 of meer banen aan elke kant met vangrail er tussen) is 65 mph (105 km/u), tenzij hoger aangegeven (soms 70 mph - 113 km/u). Een voorbeeld is de 101 van San Francisco naar San Jose. Heb je een highway zonder vangrail, dan is de maximumsnelheid 50-55 mph (80-88 km/u) zoals op Cabrillo Highway (1), langs de kust van San Francisco naar Santa Cruz. Dat is meer een Nederlandse provinciale weg.

Expressway
Dan hebben we de 'expressways'. Deze hogesnelheidswegen hebben een 'gedeeltelijk gereguleerde toegang', dat wil zeggen dat er naast de aangewezen in- en uitvoegstroken er ook uitritten van winkels, kantoren en woonwijken op mogen aansluiten. Kruispunten zijn gelijkvloers met verkeerslichten. De maximumsnelheid op een expressway is - afhankelijk van de bedrijvigheid van het gebied (woonwijk/kantoren) - 35-45 mph (56-73 km/u). Een voorbeeld is Montague Expressway, die wij vanaf Lick Mill Boulevard oprijden. Vergelijk het maar met de ringweg langs Utrecht-Overvecht. In de buurt van scholen is de maximumsnelheid 25 mph (40 km/u).

Straten in woonwijken
Als je in een woonwijk van een expressway af gaat en in een 'normale' straat rijdt, dan is de maximumsnelheid 25 mph.

Geen opmerkingen: